EM I A-CAT BARCELONA 2013
af Frank Lavrsen
Efter en lang køretur ankom vi kl 05:45, I god tid dagen før ind måling start, så vi havde muligheden for at få lidt kendskab til regatta området og faciliteterne omkring os, som var i top både på vandet og i land. Eneste minus var nok et lidt kort slæbested med plads til 3 både på samme tid, med over 90 både på deltagerlisten, bliver det nogle relative lange ventetider hvis man vil undgå skader som der var masse af, faktisk var der lige så mange skader i slæbestedet som ude på vandet.
De to første dage havde vi til at træne i og få ordnede ind måling, super forhold med alt fra 3 til 8 ms. Masser af sol og temp. mellem 24 og 28 grader. Vinden startede i øst og drejet med solen mod syd op af dagen, med rimelig stabilitet alle de dage hvor vi havde sol uden skyer. To dage var der skyet med letter luft som var under indflydelse af den nord vestenvind som området længer nordpå er kendt for.
Tune-up-racet var vort førstemøde med konkurrenter på alle niveauer. Vi fik en forsmag på hvad der ventede, dog i helt let luft hvor der ikke var meget brug for trapezen.
Mandag var første race-day vind 5 til 6 ms. Bølge højde ca. 1 m (bund til top) 2 sejladser planlagt der var sydgående strøm som resulteret i 2 omstarter med black-flag før vi kom af sted. jeg sejlede med et medium rig-stup efter trim-vejledningen, det fungeret rimeligt dog var jeg klart for langsom på kryds, i forhold til bådene i top 20. At det sener viste at det var min bedste dag hænger sammen med at jeg havde trænet WT teknik så jeg var hurtig ned af bakke i den windstyrke i forhold til midt af feltet og så satte jeg lidt til på kryds.
Tirsdag bød på 5-6 ms. (2 sejladser 6 starter)
Onsdag 3 ms. (2 sejladser 6 starter)
Torsdag var reservedag som ikke kom i brug. Vi havde en fin tur i Barcelona.
Fredag så ud til at blive let luft igen, dog var der en forecast på 7 ms. En time før start var der 3 ms. jeg lavede mit mastetrim om til let set- up. Det skule hurtigt vise sig at være en fejl. Lige før starten havde vi 7 til 8 ms. Til alle store overraskelse lod banelederen starten gå uden om start. Anden sejlads bød på 9 til 10 ms. For mig var der i anden sejlads mere tale om overlevelse, men det gik dog alligevel.
Lørdag sidste sejlads 3ms.
Resultater ses i Tom B beretning.
Min evaluering:
• Mit mål om at holde mig ude af dårligste 1/3 var indfriet.
• Mit håb om at kunde ende i midten gik ikke.
• Jeg fik testet en del forskelligt trim og jeg føler jeg lærte en masse.
• Torsdag var jeg næsten med min kryds fart, på trods af mit let luft rig-trim og mit let medium sejl med 7mm mere mastekurve i toppen.
• Jeg skal have mig nogle winglets…. Men hvad skal man vælge? Der er ingen som skiller sig ud…
• Jeg er nød til at tage en beslutning og anskaffe nogle nye svær… Næste store stævne, flyver 3/4 af bådene.
Kort sagt, der er behov for en kraftig budget justering for DEN-22, og en masse sejltimer.
Tom B. indlæg om EM i A-Cat
Årets EM i A-cat klassen blev sejlet den forgangne uge i Barcelona - at kalde det et EM er måske så meget sagt, idet det bedste australiere samt et par gode amerikanere også dukkede op og satte deres fingeraftryk på resultaterne - så et "miniVM" er ikke helt ved siden af.
Europamester i det 90 både store felt blev - lidt overraskende Manuel Calavia fra Spanien - Australske Steve Brewin vandt stævnet, men kan som ikkeeuropæer ikke vinde titlen. Den regerende verdensmester Mischa Heemskerk blev nr. 8
De danske både førte dog en anelse mere tilbagetrukket tilværelse i feltet. Af forskellige årsager havde de bedste danske både ikke mulighed for at deltage, så derfor var 3 nye sejlere i klassen med en samlet erfaring i klassen på godt 1,5 år repræsenterede Danmark efter bedste evne. Bedste dansker blev Tom Bøjland på en 53, plads, Frank Lavrsen blev nr, 59 og endelig blev Henrik Pedersen nr. 82.
Stævnet var præget af optimale vindforhold med 4-10 m/s og høj sol stævnet igennem samt perfekte forhold i Barcelona International Sailing Center. alle 9 sejladser kørte som på en snor for arrangørerne.
A-cat klassen er en udviklingsklasse og det som 80% af feltet havde opgraderet med denne gang var vinglets på rorene samt at nogle få både var gået fra C sværd til J sværd for at få mere lift. Dog skal det bemærkes at de både der vandt var rimeligt standard, blot med bedre sejlere, men det er kun et spørgsmål om få år, så er A-catten foilende under de fleste forhold.
Yderligere billeder & resultater her