Skip to main content

A-Cat VM 2018 I Hervey Bay

Glenn Ashby vinder VM for 10. gang!

(Mortens beretning sakset fra Bådmagasinet)
Med imponerende seks førstepladser i ni sejladser vandt Glenn Ashby (AUS) foran Mischa Heemskerk (HOL) på trediepladsen kom Blair Tuke fra (NZL). Hos kvinderne vandt Carolijn Brouwer, kvinden som forøvrigt er blevet kåret ISAF world Sailor of the year 2018. Fra VM i A Cat, som har været sejlet 'Down Under' har vi modtaget denne fine beretning.

Ærgelig kollison

Tom Bøjland sluttede som bedste dansker som nummer 33, efter at være påsejlet ved gaten i syvende sejlads. Bøjland fik knækket tværpinden til rorene, og blev efterfølgende torpederet at en anden båd, så han fik hul i det ene skrog, og måtte udgå af de tre sidste sejladser. Men en mega ærgerlig måde at slutte VM af på - et VM hvor Toms bedste placering var en 14. plads, i det stærke felt af OL og AC sejlere.

Jeg hængte på i bunden og blev 65, det er jeg godt tilfreds med. Alle her i feltet er dygtige sejlere, så en dårlig vending eller en kæntring taber man virkeligt meget på, og jeg gav den gas på foilerne ned af bakke og fik nogle ture i vandet. Men helt ok når vandet er turkisblåt og 26 grader, udtaler Morten Kohlenberg til pressen.

Sejladserne i Hervey Bay, Australien blev sejlet i frisk vind, hvilket gjorde det muligt for de bedste sejlere at foile på kryds. Den kompetence er med til at øge farten, fra de normalt 10 - 12 knob til 20-22 knob, så der blev lagt afstand ned til resten af feltet af de sejlere som behersker denne kunst. Ved VM var det reelt kun de første fem sejlere der mestrede teknikken, at få noget ud af upwind foiling.

Morten fortæller videre: Team Newzealand stillede op i tre 'expolder' både, ny udviklede z23 foiler og med ror der kunne justeres asynkront så de fik mere bid i vandet på luv skrog, det er en teknik de har brugt på AC båden. Micha der sejler en DNA anvendte ror der blev justeret synkront og sejlede lig op med dem, så det er nok lige så vigtigt at kunne håndtere båden. Classic A-Cat Worlds trak mange sejlere.

For første gang blev der sejlet i to fleets, en for de foilende Cats (open) - og en for ikke foilende (Classic) I Classic deltog 45 både og VM blev vundet af Andrew Landenberger efterfulgt af Scot Anderson og på tredjepladsen kom Hraeme Parker alle tre fra Australien.

Resultatliste fra A Cat VM her

Det er et aktiv felt, med såvel nye som gamle både. Så det vil faktisk være muligt at få gang i et felt med de både der ligger i Danmark, som er billigt til salg. Man ville reelt kunne købe en A Cat til under 40.000kr, og måske komme med i top 10 i VM med lidt træning.

De danske sejlere takker af fra et godt og velorganiseret stævne hvor 100 frivillige bare sørgede for at alt klappede. På stranden stod pensionistholdet klar til at hjælpe os i vandet, og op når vi kom ind. I teltet hjalp unge fra et lokalt projekt med at servere, og en viceborgmester i byen der var på pladsen hele tiden, sådan.