Skip to main content

VM 2017 i Sopot/Polen

Så er VM i Polen slut, og polakkerne gjorde et stort stykke arbejde

Det danske team bestod af Thomas Paasch, Tom Bøjland, Lars Schrøder, Peter Boldsen, Frank Lavrsen og Morten Kohlenberg.
Der var planlagt først 2 dage á 2 sejladser som kvalifikation og efterfølgende 3 dage med i alt 8 finalesejladser. Men vejrguderne ville det anderledes.

Mandagen gik planmæssig med 2 sejladser i mellemluft. Morten var uheldig og røg i vandet kort efter starten med en knækket rorpind som følge. Det var ikke muligt at nå i land og skifte den ud med en ny inden anden start, så det var en tung start for ham.
Om tirsdagen blev vi sendt på andet og lå og ventede længe på vind, men det skete ikke rigtigt. Til gengæld trak skyerne ind med lyn og torden - og efter en polsk båd blev ramt, fik vi alle lov til at sejle ind. Polakken blev nok ikke direkte ramt af lynet, da både mand og båd fortsat var funktionsdygtige efterfølgende, men når man åbnede lugen i skroget, så lugtede der lidt af en blanding af nytårsaften og grilfest.

Onsdag morgen var billedet et andet. Når man nærmede sig stranden kunne man høre brændingen. Vinden blæste 12 til 18 knob og en høj og krap sø sørgede for ekstra spænding. Uanset hvor meget man prøvede at trykke den af på læns, klarede dem der bare sad ind det næsten lige så godt. 3 sejladser var planlagt, men efter 2 skulle vi på land for at det kunne afgøres hvem der skulle i hhv. sølv og guld fleeten. Flere havde ikke styr på deres ror da de skulle ind gennem brændingen igen, og der var en lang kø foran Exploder traileren med folk der havde knækket rorfoils af og håbede på at kunne få et erstatningsror.
Guld: Thomas, Tom, Lars og Peter
Sølv: Frank og Morten

Sidst på eftermiddagen blev vi sendt ud igen. Vinden og bølgerne havde nu lagt sig tilpas meget til at der kunne sejles igen. Stort set alle dansker ankom samtidig til første topmærke ca. midt i feltet, men Thomas ramte alle skiftene perfekt på første lænser og foilede sig op på 5. plandsen, mens mange andre bare plattede den. På andet opkryds tog han de sidste fire og førte således ved topmærket anden gang. I løbet af de næste 1½ omgang slap 3 dog forbi, men det var da en OK sejlads.

Torsdag morgen var der fortsat lidt brænding, men ude på banen var der ikke meget luft. Der blev sejlet 3 sejladser i let luft hvor der til tider ikke engang blev stået i trapez på kryds. Fangede man et pust på læns og fik båden op at foile kunne man tjene mange pladser, men hvis man prøvede uden succes, kunne man omvendt tabe rigtig meget. De danske resultater på dagen kan vist ikke kaldes andet en middelmådige, men mange andre havde også nogle elevatorresultater, så indflydelsen på den samlede stilling var ikke så slem som man kunne have frygtet.

Fredag morgen kom vinden lidt mere fra land, så bølgerne var væk. Men vinden var så ustabil at PRO valgte ikke at sende os på vandet. Vind mellem 12 og 25 knob med 50 graders drejninger i pustene...

Så efter kun 8 sejladser ud af de planlagte 12 og kun 3 sejldage ud af de planlagte 5, var VM slut og Steve Brewin kunne for 3 gang i sin karriere kalde sig A-Cat verdensmester.
Polakkerne havde kørt en intensiv forberedelse det forgangende år, og masser af træning, support fra klub og Exploder værftet bar i den grad frugt. 2. og 3. pladsen gik til hhv. Tymoteusz Bendyk og Jakub Surowiec fra den arrangerende klub.
Havde vi haft en sejlads mere, havde vi også fået en fratrækker mere, og så havde Manuel Calavia haft en chance for at tage guldet fra Brevin, men med en OCS og en 55. plads på listen, var han henvist til 10. pladsen.
Sidste års verdensmester Mischa Heemskerk var heller ikke rigtig skarp. Han havde lagt en stor indsats i F18 klassen i år og tog da også deres verdensmesterskab for en månedestid siden, så her rakte det kun til en 9. plads.
Det skal også bemærkes at vores svenske ven Pontus Johnsson endte på 25. pladsen og vandt dermed "classic" titlen.

Danske resultater:
14. Thomas Paasch
27. Tom Bøjland (nr. 2 Grand master)
43. Lars Schrøder
56. Peter Boldsen
71. Frank Lavrsen
115. Morten Kohlenberg

De samlede resultater kan findes her

Ranglisten er også opdateret, og her har Lars sneget sig ind på 2. pladsen 0,04 points foran Tom.
Se ranglisten her

Videoer fra stævnet:

Alle billeder fra stævnets Facebook side.