A-cat DM blev, som mange andre stævner, afholdt i den forgangne weekend i Sønderborg, med deltagelse af vores venlige naboer fra Sverige og Tyskland. Det betød at feltet bestod af i alt 18 sejlere. Der blev sejlet hele 12 sejladser, i stort set perfekte forhold.

De første tre sejladser om lørdagen var præget af let vind, hvilket betød at de ældre både, som ikke har foils er noget hurtigere. Det kunne da også ses på resultaterne. Der er dog en tendens til, at enkelte af de mere erfarne sejlere, som sejler med joller udstyret med foils, er ved at blive bedre i den lette vind.

Thomas Paasch er en af de få, som mestre at sejle A-cat under alle vindforhold, også i den helt lette vind, hvor fordelene fra foils ikke kan udnyttes. Dette var også medvirkende årsag til den overbevisende sejer til DM.

Alsidighed er en nødvendighed for at vinde stævner i en A-cat, da man sjældent har perfekte forhold, til at udnytte foils i alle sejladser gennem et helt stævne.

Et andet eksempel på dette er Nordisk Mesterskab, som blev afholdt for tre uger siden. Her vinder Thomas ligeledes, ved at kunne beherske alle vindforhold.

Det skal lige bemærkes, at når vinden er under 3-4 m/s, er det meget svært at vinde sejladser i de nye både med foils, mod ældre både uden foils. Men det der ofte adskiller en samlet vinder fra os andre, er evnen til at komme hæderligt gennem let-vinds-sejladserne, uden dumpe helt igennem.

I de sidste fire sejladser om lørdagen tiltog vinden og blev der målt op til -,8 m/s. Det var nok til at en del af bådende kom op på deres foils og fløj afsted med omkring 20 kn - nu 30 grader lavere på slør i forhold til de ikke foilende både. Det var helt fantastiske forhold, og så med hele 25 graders varme i september.

Søndagen bød på lidt mere vind, men mere vanskelige bølger. Det ændrede dog ikke noget for Thomas Paasch, der næsten allerede kunne kalde sig danmarksmester, efter en serie af første pladser om formiddagen.

Men A-cat sejlere elsker at sejle i deres både, når forholdende er gode. Derfor har vi også frabedt os et maximum antal sejladser pr. dag!

Med tidsbegrænsningen i sigte, kunne Thomas havde valgt at gå på land som sikker danmarksmester, men valgte i stedet at sejle de sidste sejladser også. Hvorfor? Fordi det simpelthen er så sjovt at sejle A-cat:-)

Thomas sluttede efter 12 sejladser med et forspring på hele 21 points, og mindede nærmest om en Giles Scott!

Det er rigtigt godt at se at de “nye” i klassen er begyndt at få mere kontakt til resten af flåden og ind imellem ser man da også, en eller flere (kortvarigt) kommer langt frem i feltet, hvilket giver mulighed og lyst til at lære mere.

Der blev som altid snakket tips og tricks med de “nye” mellem sejladserne og efterfølgende på land.
Så skulle du have en drøm om at sejle A-cat, så kan du være sikker på, at du bliver ikke efterladt alene, uden hjælp fra de mere erfarne sejlere i klassen.

Samlet set blandede de tyske sejlere sig lidt for godt ind i topplaceringerne, hvilket betød at 2 ud af 3 podiepladser var tyske. Vi må se om vi kan gøre dem kunsten efter i næste weekend, hvor der sejles i Flensburg.

Samlede DM vindere på podiet:

1. Thomas Paasch DEN 1
2. Alex Meister GER 27
3. Lars Bunkenburg GER 31

Top 3 placeringer blandt danskere:

1. Thomas Paasch
2. Peter Boldsen
3. Tom Bojland

Alle resultater kan ses her: